Daca pana acum afinele, merisoarele si catina erau considerate principalele fructe cu proprietati terapeutice antioxidante, aronia si-a facut recent loc pe aceasta lista.
Originar din America de Nord, arbustul de aronia a fost adus in Europa la sfarsitul secolului XIX. In anul 1948 a fost înfiintata în zona Sankt Petersburg o cultura de 20.000 de arbusti.
Arbustul inforeste primavara si face flori asemanatoare celor de mar. Fructele se coc la sfarsitul verii sau chiar toamna. Aronia produce fructe rosii sau fructe negre, in functie de soi, ce sunt consumate pentru tratarea bolilor de inima, diabetului, problemelor colonului, cancerului sau a unor afectiuni cerebrale. Aronia este subiectul de interes pentru cercetatori, care ii descopera din ce in ce mai multe beneficii pentru sanatate.
Sucul de aronia, are un continut ridicat de antioxidanti, in special antocianina, este un remediu natural eficient in prevenirea si tratarea numeroaselor afectiuni.
- - este un excelent tonic general
- - ajuta la detoxifierea organismului
- - previne bolile cardiovasculare
- - sustine elasticitatea vaselor de sange
- - imbunatateste acuitatea vizuala
- - efect antihistaminic
- - este un bun antiinflamator
- - este anticancerigen
- - regleaza nivelul glicemiei din sange
- - ajuta la controlul greutatii
Fructele de aronia contin cel mai mare aport de antioxidanti, din gama berries, intrecand afinele si coacazele. De asemenea, cercetatorii spun ca aronia este unul dintre cele mai bogate fructe in flavonoizi: antocianine si proantocianidine, responsabili de lupta impotriva radicalilor liberi. Studiile stiintifice arata concentratii foarte ridicate de polifenoli, flavonoizi, antocianine si antioxidanti in fructul de aronia. Mai mult, are in compozitia sa vitaminele B2, B6, C, E, acid folic.
Mai mult, consumul de aronia ajuta la sanatatea creierului, inclusiv la prevenirea pierderilor de memorie, pierderea echilibrului si a coordonarii, dar si pentru Alzheimer. Aronia ajuta si la scaderea nivelului de zahar din sange, obezitate, tensiune arteriala ridicata, nivel de colesterol anormal. O dieta care include suc de aronia imbunatateste raspunsul la insulina si ajuta in scaderea glucozei din sange. Studiile au aratat ca participantii care au consumat un pahar de suc de aronia pe zi timp de 6 saptamani au resimtit o schimbare de 22% in ceea ce priveste sensibilitatea la insulina.
Sursa: sanatate-curata.com
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu